یک ماهی میشد که به محله ما آمده بودند کسی شناختی در مورد آنها نداشت یک دختر نوجوانی داشتند که ظاهر صورتش مثل خانمها بود همسایهها نمیگذاشتند دخترانشان با او رابطه برقرار کنند تا مبادا روی دخترانشان تاثیر بگذارد روزها گذشت بازار شایعه داغ شد که بله این دختر خانم قبلا شوهر کرده و بعد طلاق گرفته است. یکی روز که داشتم سر کار میرفتم دیدم آن دختر پشت در خانه شان نشسته علت را جویا شدم، گفت: کسی در خانه نیست پشت در ماندهام. گفتم مادرم در منزل است و میتواند تا آمدن خانوادهاش به خانه ما برود. شب که به خانه آمدم دیدم مادرم گریه کرده، علت را جویا شدم. در جوابم گفت: دختر بیچاره سرطان دارد وقتی داشت برای نماز وضو میگرفت دیدم که ابروهاش ...چون نمیخواهد کسی بداند همیشه ...
شایعه سازی و شایعه پراکنی یکی دیگر از عواملی است که نظام اجتماعی را به فساد میکشاند و آرامش روحی و روانی و اخلاقی جامعه را تهدید میکند و مانع آسایش و راحتی مردم میشود.
عن ابی عبدالله علیهالسلام میفرمایند: من قال فی مومن ما راته عیناه و سمعته اذناه فهو من الذین قال الله عزوجل: ان الذین یحبون ان تشیع الفاحشه فی الذین آمنوا لهم عذاب علیم... هر کس آنچه را که میبیند و یا میشنود بگوید، مشمول عذاب الهی خواهد بود که خدا میفرماید: کسانی که دوست دارند زشتیها در میان مردم شایع گردد، برای آنان عذاب دردناکی خواهد بود.«1»
در این حدیث به مردم هشدار داده شده، که مواظب اخبار و گفتههای خود باشند، و هر چه را که میبینند و میشنوند، بدون تعمق و تحقیق نقل نکنند، و الا کیفر شدیدی به دنبال دارد. افرادی در جامعه هستند که برای رسیدن به اهداف خود (سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و ...) دست به شایعه سازی میزنند و در این راه چیزی جز رسیدن به هدف برایشان مهم نیست البته این افراد اهداف و مفاسد جبران ناپذیری را برای جامعه به ارمغان میآورند از جمله جامعه را به آشوب و ناامنی و بدبینی میکشانند و باعث سلب اعتماد مردم میشوند و مردم به جای اینکه وقت و ذهن خود را صرف امور مهم کنند صرف شایعات بیاساس میکنند و این امر باعث عقب ماندگی جامعه میشود.
قالَ الإمامُ أبُو مُحَمَّد الْحَسَنِ الْعَسْكَرى علیهالسلام: إیّاكَ وَ الاْذاعَةَ وَ طَلَبَ الرِّئاسَةِ، فَإنَّهُما یَدْعُوانِ إلَى الْهَلَكَةِ.
حضرت امام حسن عسكری علیهالسلام فرمود: مواظب باش از این كه بخواهى شایعه و سخن پراكنى نمائى و یا این كه بخواهى دنبال مقام و ریاست باشى و تشنه آن گردى، چون هر دوى آنها انسان را هلاك خواهد نمود.«2»
...................................................................................
1.وسایل الشیعه، ج8، ص 598، ح 6، تفسیرالمیزان، ج 15، ص 114
2. بحارالأنوار: ج 50، ص 296، ضمن ح 70